Biografi

PARAMORE ÄR…
Hayley Williams (sång)
Taylor York (gitarr)
Zac Farro (trummor)

Det energiska pop-rockbandet Paramore har sina rötter i Tennessee, USA. Idag består bandet av två medlemmar, sångerskan Hayley Williams och gitarristen Taylor York. När bandet turnerar har de med sig vänner och musiker som hjälper dem. Paramore har släppt fyra album och det senaste som släpptes i april 2013 vid namn ”Paramore” klättrade till nummer ett på Billboard 200. Deras tre andra album, ”All We Know Is Falling”, ”Riot!” och ”Brand New Eyes” har blivit kritikerrosade och älskade av många fans.

Paramores historia började när Hayley, 13 år, flyttade från Mississippi till Tennessee med hennes mamma. Hayley hade svårt att anpassa sig till skolan där så hon började med privat skolning istället. Där träffade hon hennes framtida (nu dåtida) bandmedlemmar, bröderna Josh och Zac Farro. Josh spelade gitarr och Zac spelade trummor. Bröderna hade redan sitt egna bandprojekt igång under den tiden och tyckte inte att ett tillskott på en tjej i bandet skulle fungera. Men när bröderna hörde Hayley sjunga, fick hon en plats i bandet. Hunter Lamb, som var kompis med bröderna, var också med i bandet som gitarrist. Hayley hade sedan tidigare träffat Jeremy Davis när han gjorde en audition till punkbandet The Factory, som han var med i förut. Hayley ville att Jeremy skulle vara med i deras band och bröderna tog in deras vän Taylor York. Jeremy var basist i Paramore innan han lämnade dem 2015. Det finns flertalet historier om bandets första steg och andra medlemmar som också var med. Men år 2005 hade bandet tagit form.

Under 2004 gjorde bandet mindre spelningar i deras hemstad Tennessee. När den före detta grundaren till Fueled By Ramen, John Janick såg dem spela i Florida fick Paramore äntligen en chans att spela för större publik. Janick var så imponerad av deras energirika framträdande att han erbjöd dem ett skivkontrakt.

Efter deras första album ”All We Know Is Falling” (2005) började bandet turnera världen runt. Många stora musiktidningar, som bland annat New York Times och Spin skrev om dem. Under en av deras utsålda turnéer bestämde sig basisten Jeremy Davis att lämna bandet på grund av personliga anledningar. Hans ersättare blev Jason Bynum, men bara för en kort period.

Jeremy bestämde sig för att återvända till Paramore när de började skriva sitt andra album ”Riot!” (2007). Innan ”Riot!” lämnade Jason och Hunter bandet på grund av personliga anledningar. ”Riot!” gjorde bandet kända över hela världen och publiken var större än någonsin. Under 2007-2008 syntes bandet mycket i media. De blev nominerade till bland annat MTV Video Awards och Grammys. Samtidigt hade bandet lite interna problem. Nu bestod bandet av Farro bröderna, Hayley, Jeremy och Taylor (som inte var en officiell medlem ännu). Hayley och Josh Farro hade dejtat i några år före ”Riot!” kom ut, men de gjorde slut i slutet av 2007, vilket skapade dispyter i bandet. Paramore fick till och med ställa in en av turnéerna som de skulle gjort i Europa år 2007 för att reda ut problemen.

Efter luften var rensad börja bandet skriva nytt material till nästkommande skiva. Det var ingen lätt uppgift eftersom ”Riot!” hade fått så mycket framgång. Under hösten 2009 släpptes bandets tredje album ”Brand New Eyes” som placerade sig som nummer 2 på Billboards topp 100. Enligt Hayley skulle detta album rädda bandet och lösa deras konflikter. Albumets teman var mognande, ilska och framförallt förhållandet mellan Josh och Hayley. Innan ”Brand New Eyes” hade Taylor York blivit officiell medlem och var mycket välkomnad av fansen.

Under 2010 tog bandet emot sin andra Grammy-nominering. Bandet verkade njuta av sina framgångar men samtidigt kunde man se tecken på utmattning, speciellt från Zac och Josh. Josh meddelade att han skulle utebli från turnén i Australien våren 2010 på grund av att han skulle gifta sig. Taylors bror Justin York tog hans plats och rykten om att Josh skulle lämna bandet började cirkulera runt på internet.

Den 18e december 2010 blev det officiellt på bandets hemsida att Josh och Zac Farro skulle lämna bandet men att Hayley, Jeremy och Taylor skulle fortsätta. Upplösningen var inte vänskaplig och det bildades olika sidor. Bröderna skrev ett utlåtande på en inofficiell blogg som Josh Farro skapat där de skyllde på Hayley för allt som hänt. De kvarvarande medlemmarna skrev låtar som handlade om brödernas lämnande och deras känslor. Fyra låtar släpptes och Paramore kallade samlingen för ”The Singles Club”. Även om bandet hade förlorat två av deras grundare blev de nominerade till en till Grammy utmärkelse 2011, men tyvärr vann de inte.

Under 2011 började de jobba på nytt material. Taylor tog över Josh plats som övervägande skrev större delen av musiken och de turnerade i såväl Europa som Sydamerika. Brödernas lämnande verkade inte hindra bandets framgång. I Maj 2011 släppte Paramore singeln ”Monster” som var med i soundtracket till ”Transformers 3: Dark of the Moon”.

Under 2012 la bandet stor fokus på att skriva och spela in deras fjärde album ”Paramore”. De hade bara fem spelningar och spenderade de resterande 360 dagarna till att jobba på deras album. De släppte deras självtitulerade album den 9e april över hela världen. Det kritikerrosade albumet hamnade på nummer ett på Billboardlistan och knuffade bort Brad Paisley och Justin Timberlake. Sedan dess har albumet sålt både guld och platina i diverse länder. År 2013 turnerade bandet runt om i världen och spelade deras största spelningar i USA hittills. Bandet spelade till och med på Madison Square Garden.

2014 genomförde bandet sin första kryssning som de kallade för ”Parahoy!”, denna seglade från Miami till Bahamas. De gjorde en turné tillsammans med Fall Out Boy (över 35 shower). De blev nominerade för ”Best Rock Song” på den 57e årliga Grammy Awards för deras låt ”Ain’t It Fun?”. Hayley tog också emot ”Trailblazer Award” på ”Billboard Women In Music” och sjöng tillsammans med Kelly Clarkson på hennes ”Miracle On Broadway” show i Nashville, TN.

2015 avslutade bandet den era runt det självtitulerade albumet med en miniturné runt om i USA. Under mars 2016 var det dags för andra upplagan av Parahoy. Denna gången gick båtfärden från Miami till Mexiko. Nu jobbar bandet med sitt femte album och fokuserar på deras egna projekt. Ett av Hayleys stora projekt har varit goodDYEyoung, ett företag hon skapat tillsammans med sin vän Brian O’Connor, som säljer hårfärg.

Den 15 december 2015 meddelade Paramore att deras basspelare Jeremy Davis lämnat bandet. Bandet skulle fortsätta som en duo, och spela på deras andra Parahoy-kryssning som planerat. Paramore seglade från Miami, Florida, till Cozumel, Mexiko, mars 2016, på en utsåld kryssning.

Efter kryssningen tog bandet en paus i turnerandet och jobbade på deras femte album, med producenten Justin Meldal-Johnsen, som också producerade deras fjärde och självbetitlade album, Paramore. Deras “före detta” trummis, Zac Farro, var med och spelade in trummorna till albumet, vilket fick fans att undra om han kanske återigen var en medlem i bandet. Den 2 februari blev det officiellt att han är tillbaka i bandet, då bandet uppdaterade deras sociala medier och hemsidan paramore.net med texten “I’m back” och ett foto på en ung Zac Farro.

Den 19 april släppte Paramore, inte bara musikvideon till den första singeln “Hard Times”, utan även releasedatum för deras femte studioalbum “After Laughter” (12 maj), turnédatum och ny merchandise!